Karate klub Lovrenc

četrtek, 11. julija 2013, avtor David Kranjc

Športni karate ima v Lovrencu dolgo zgodovino. Pred letom 1991 je deloval kot sekcija Shotokan Karate-Do Kluba Ruše. Še v istem letu je bil ustanovljen Karate klub Lovrenc na Pohorju, ki je še vedno deloval pod strokovnim vodstvom ruškega kluba. V klubu je takrat začelo trenirati dvajset članov, predvsem mlajše generacije. Največji problem je bil takrat prevoz na treninge iz Lovrenca v Ruše. Treningi v Rušah so trajali dobra štiri leta, nato so v Lovrencu začeli razmišljati, da bi ustanovili svoj karate klub s sedežem v Lovrencu na Pohorju z rednimi treningi v takratni šolski telovadnici.

Leta 1995 je bil ustanovljen SHOTOKAN KARATE – DO klub Lovrenc na Pohorju, ki se je dve leti kasneje preimenoval v Karate klub Lovrenc na Pohorju. Za prvega predsednika je bil izvoljen Milan Kozlevčar, za trenerja so imenovali Arnolda Skuhalo. Tako je v telovadnici OŠ Lovrenc na Pohorju začelo trenirati 22 članov. Leta 1997 smo v klubu sklicali izredno skupščino, na kateri so izvolili tudi nov upravni odbor. Za novega predsednika kluba je bil izvoljen Jože Kop, ki je zelo uspešno vodil klub vse do oktobra 2012, ko je na redni letni skupščini za novega predsednika bil izvoljen David Kranjc.

Danes klub šteje 42 članov in članic, ki trenirajo v različnih starostnih skupinah pod vodstvom glavnega trenerja Arnolda Skuhale, mojstra karateja 4. dan. Treningi se odvijajo v Prireditvenem centru, ki smo ga za vadbo borilnih veščin, tudi s pomočjo Občine Lovrenc, dobro opremili (tatamiji, stenska ogledala, fokuserji). Zaradi tako dobro opremljenih prostorov je Prireditveni center postal središče za sodniška izobraževanja Karate zveze Slovenije.

Klub je zaradi številnih športnih uspehov poznan tudi v širši Sloveniji. V 18-ih letih samostojnega delovanja so naši tekmovalci osvojili preko trideset naslovov državnih prvakov v različnih kategorijah. V preteklem letu smo bili še posebej uspešni, saj imamo štiri kategorizirane športnike po merilih Olimpijskega komiteja Slovenije.

V klubu vseskozi izpopolnjujemo svoja znanja na različnih strokovnih seminarjih. Še posebej smo povezani s svetovno priznanim mojstrom Dušanom Dačićem (8. DAN), pri katerem opravljamo izpite za višje mojstrske (DAN) pasove.


Sašo Šumer, Dušan Dačić, Arnold Skuhala in David Kranjc na karate seminarju leta 2007, kjer sta Sašo in David opravila izpit za mojstra karateja.

 

Utrinki iz zgodovine


Vse skupaj se je začelo že leta 1991, ko je v našem klubu, ki je bil takrat še sekcija karate kluba Ruše, pričelo trenirati 22 članov. Ti so glede na starost trenirali v dveh skupinah. Leva slika je iz leta 1991, ko so člani mlajše skupine opravili svoj prvi izpit. Na sliki so: Arnold Skuhala, Sašo Gorenjak, Jaka Kosjek, Simon Kotnik, Boštjan Orter, Gregor Krebs in Simon Kupnik. Člani kluba so v obdobju 1991–1995 Normal 0 false false false EN-US X-NONE X-NONE trenirali dvakrat tedensko, na željo nekaterih pa občasno tudi ob sobotah. Že leta 1992 so naši člani na tekmah osvojili prvo medaljo in uspehi so se od takrat samo stopnjevali.

 


Člani kluba na seminarju Hirokaze Kanazawe (sedaj nosilec najvišje mojstrske stopnje 10. DAN), leta 1995. Od leve proti desni: Mihaela Forstner, Arnold Skuhala, Rikardo Ladinek, Hirokazu Kanazawa, Aljaž Kozlevčar, Simon Kotnik, Martina Šumer, Igor Videčnik, Nataša Brezovnik.

 


Generacija 1991: Arnold Skuhala, Mitja Donik, Dani Polajner, Simon Vračko, Boštjan Rudl, Mihaela Forstner, Martina Šumer, Nataša Brezovnik, Jure Žvikart, Jaka Kosjek, Boštjan Orter, Gregor Krebs in Simon Kotnik.

 


Simon Kotnik, Arnold Skuhala, Boštjan Orter, David Kranjc in Simon Vračko na naši prvi prireditvi Karate Show.

 


Kontakt

Karate klub Lovrenc na Pohorju
Gornji trg 19
2344, Lovrenc na Pohorju

Predsednik društva:
David Kranjc, 2. DAN
e-pošta: davidkranjc@hotmail.com

Glavni trener:
Arnold Skuhala, 4. DAN
 

 

 title=
 title=
 title=
 title=
 title=