Turistični izlet v loško dolino

ponedeljek, 25. novembra 2019, avtor Breda Hraščanec, foto Edo Goričan

Turistično društvo je 2. novembra organiziralo izlet v Škofjo Loko in loško podeželje. 

Ogledali smo si enega izmed redkih še delujočih mlinov na območju Poljanske doline- Karlovski mlin na Žirovskem vrhu. Uspeh kmetije so domači proizvodi, od moke ki jo zmeljejo s kamnitimi kamni, do domačega kruha, krofov, piškotov, osjih gnezd in drugih pekovskih izdelkov. 

Po ogledu mlina in pekarne smo se odpravili nazaj v dolino na ogled Cerkve sv. Janeza Krstnika v Gorenji vasi. Zanimivost cerkve je lepo oblikovan zvonik in restavrirane freske, katere so pod ometom slučajno odkrili 1937, ko so pripravljali električno napeljavo. 

Sledil je ogled družinske kmetije Pustotnik, ki je svojo pot našla med siri. Poleg domačega kravjega mleka se v sirarni predeluje tudi ovčje in kozje mleko, ki jim ga vsako jutro pripeljejo partnerske kmetije s širšega območja Poljanske doline. Pojasnili so nam tradicionalni postopek izdelave sira in pokazali zorilne kleti. 

Z lokalno vodičko smo si ogledali eno izmed najbolj ohranjenih srednjeveških mest v Sloveniji – Škofjo Loko. Naravna terasa nad sotočjem Poljanske in Selške Sore in gričevnat svet Lubnika so omogočili gradnjo mogočnega srednjeveškega gradu, pod katerim je zraslo mesto, obdano z obrambnim zidom. Mesto je s svojo naravno lego in vodno močjo omogočilo razne obrtne dejavnosti: mlinarstvo, žagarstvo, usnjarstvo, platnarstvo itd. V 15. stoletju so se škofjeloški obrtniki povezali v cehe, kar je loška posebnost.

Izlet smo zaključili z poznim kosilom na Križni gori od koder smo lahko uživali v prekrasnem pogledu na celotno verigo Kamniških Alp, Kranj, Škofjo Loko in Ljubljano. Turistično društvo je podelilo Marjetice za prispevek posameznikov k urejenosti kraja. Prejela sta jo Miloš in Dora Strdin ter Koča Dobnik, v lasti družine Pernat. Turistično društvo pa je tudi javno pohvalilo Mrežo prostovoljcev Lovrenc na Pohorju za postavitev skoraj 30 lesenih klopi po našem kraju.

 title=
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=